Майбутнє без Росії. Як на базі "Рамштайн" оформилася антипутінська коаліція

Завдання коаліції — не лише допомогти Україні перемогти у війні, а й поховати путінську Росію

Штутгарт – столиця логістики

Захід переходить від слів до діла. Обіцянки підтримки вже реалізуються у потоках озброєнь. За інформацією Defense News, у березні Європейське командування Збройних сил США (EUCOM), розташоване у Штутгарті (Німеччина), створило новий підрозділ під назвою Європейський центр управління для України (ECCU). Його завдання — координація та синхронізація постачання в Україну озброєнь із США та інших країн. Очолив ECCU директор EUCOM із логістики контр-адмірал Дюк Хайнц.

ECCU сприяв доставці в Україну озброєнь із понад 40 країн. Як розповів журналістам 26 квітня високопоставлений представник Пентагону, ECCU працював над тим, щоб забезпечити ці поставки якнайшвидше. За словами чиновника, за два місяці Міністерство оборони США значно збільшило потік постачання в Україну — з одного рейсу через день наприкінці лютого до 8-10 рейсів на день останніми днями. Чиновник додав, що американські військові також розширили способи доставки з "одного шляху" до "мультимодальних зусиль", включаючи кілька маршрутів повітрям, землею та залізницею.

Антипутинська коаліція

На південному заході Німеччини, неподалік Штутгарта, розташована американська авіабаза "Рамштайн". Там 26 квітня міністр оборони США Ллойд Остін зібрав колег із майже 40 країн світу. Були представлені всі 30 членів НАТО (таблица), а також Австралія, Кенія, Корея, Нова Зеландія, Туніс, Фінляндія, Швеція, Японія і, зрозуміло, Україна (та ще НАТО як організація та Євросоюз як об'єднання держав).

Ця нарада не має прецедентів. Її учасники зібралися не для дискусій про те, чи потрібно допомагати Україні, а для рішень щодо логістики постачання: що, скільки і коли. Тобто якими озброєннями допомагати, у якій кількості та у які терміни.

Але річ не тільки в цьому. На нараді досягнуто не одноразових домовленостей, а довгострокових. На підсумковій прес-конференції Остін наголосив, що це була "нарада про довгострокову підтримку обороноздатності України, у тому числі про те, що для цього потрібно від наших оборонно-промислових баз. Це означає задоволення величезного попиту, з яким ми стикаємося у боєприпасах та збройових платформах". Тобто оборонно-промисловий комплекс майже 40 країн світу працюватиме над тим, як задовольнити потреби нашої армії.

Як заявив Остін, учасники засідання назвали себе Консультативною групою з оборони України. Ця група збиратиметься щомісяця. Як бачимо, всі розуміють, що війна, найімовірніше, буде довгою.

Фактично можна говорити про створення антипутінської коаліції. Її завдання — не лише допомогти Україні перемогти у війні, а й, більше, завдати путінській Росії максимальних збитків.

Нагадаємо, що перед засіданням на базі "Рамштайн" Остін разом із держсекретарем США Ентоні Блінкеном побував у Києві. На прес-конференції після повернення з Києва Остін заявив: "Ми хочемо, щоб Україна залишалася суверенною країною, демократичною країною, здатною захистити свою суверенну територію. Ми хочемо, щоб Росія була ослаблена настільки, щоб вона не могла робити те, що вона зробила під час вторгнення в Україну. Відверто кажучи, вона вже втратила більшу частину військового потенціалу та більшу частину своїх військ. І ми хочемо, щоб вони не мали можливості дуже швидко відтворити цей потенціал". Причому він висловлював не свої мрії, а позицію всієї адміністрації США. "Справді нічого додати. Я думаю, міністр сказав дуже добре", — прокоментував слова Остіна Блінкен.

Формулювання Остіна викликало чималий ажіотаж у західних ЗМІ. На прес-конференції, яку проводив Остін після засідання на базі "Рамштайн", Джон Ісмей з New York Times запитав: "Вчора ви згадали, що однією з цілей США зараз є ослаблення Росії. Чи можете ви докладніше пояснити, що це означає?"

"Так, Джоне, ми з самого початку ясно висловилися: ми дійсно хочемо, щоб Росії було важче загрожувати своїм сусідам, і хочемо позбавити їх можливості робити це", — відповів Остін. Він наголосив, що за два місяці повномасштабної війни в Україні росіяни зазнали "втрат дуже суттєвих, втратили багато техніки, витратили багато високоточної зброї, втратили великий корабель. І тому вони, по суті, з точки зору боєздатності слабші, ніж коли це почалося. Знаєш, Джон, їм буде складніше замінити деякі з цих можливостей через санкції та торгові обмеження, накладені на них. Отже, ми хотіли б домогтися, щоб у них не було тієї здатності залякувати своїх сусідів, яку ми бачили на початку цього конфлікту".

Як зазначає видання Politico.eu, "поки це не зовсім Коаліція за перемогу над Путіним... Проте, якщо США зрештою сформують глобальний альянс для активної боротьби з Росією, то його ядром, швидше за все, стануть близько 40 країн, скликаних у вівторок міністром оборони США Ллойдом Остіном на авіабазі "Рамштайн" у Німеччині".

Паралелі з другою світовою

Створення Консультативної групи з оборони України — це ще й серйозний удар по Росії у глобальній інформаційній війні. Як відомо, Кремль намагається просувати наратив про те, що, мовляв, Росія в Україні воює не з українцями, а із США та НАТО. Але географія Консультативної групи набагато ширша за НАТО, вона глобальна — у ній представлені і Америка, і Європа, і Азія, і Африка, і Австралія з Океанією. В результаті США можуть взяти на себе роль лідера вільного світу, а у Путіна виходить роль головного світового лиходія, військового злочинця номер один. Коротше, дуже легко провести паралель із антигітлерівською коаліцією часів Другої світової війни.

Цю аналогію посилює закон про ленд-ліз для України (Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022), аналогічний закону про ленд-ліз для країн антигітлерівської коаліції, який діяв у 1941-1945 роках. 6 квітня закон про ленд-ліз для України ухвалено Сенатом США, а 27 квітня о 14:00 (тобто о 21:00 за київським часом) його має розглянути комітет з правил Палати представників. Наступні два кроки — голосування у Палаті представників та підпис президента Джо Байдена.

Відповідно до цього закону "на 2022 та 2023 фінансові роки президент може дозволити уряду Сполучених Штатів надати у тимчасове користування або в оренду оборонні засоби уряду України або урядам країн Східної Європи, зачеплених вторгненням Російської Федерації в Україну, щоб допомогти зміцнити обороноздатність цих країн та захистити їх цивільне населення від можливого вторгнення або агресії з боку збройних сил Російської Федерації".

Сенс у тому, що Вашингтон бере на себе оплату озброєнь для нашої армії. І це зовсім не обов'язково мають бути озброєння американського виробництва. Повторимо, логістичний центр вже створено і працює – це ECCU у Штутгарті. Він знає наші потреби та знає, які країни можуть дати те, що нам потрібне, максимально швидко.

Британські прогнози

Свою ексклюзивну роль у глобальній інформаційній війні відіграє Лондон. Якщо Вашингтон – це організатор антипутінської коаліції, то Лондон – її нетерплячий ідеолог. Він не несе відповідальності за всю коаліцію і тому не соромиться дражнити Кремль своїми прогнозами, переможними для України та поразковими для Росії.

Наведемо три прогнози від керівництва британського міністерства оборони. 25 квітня, виступаючи на слуханнях у парламенті, міністр оборони Бен Уоллес спрогнозував, що війна закінчиться тоді, коли російські війська будуть вигнані з усієї території України, включаючи Донбас та Крим. "Путін має зазнати невдачі в Україні, і я думаю, що він на шляху до цього, — сказав він. — Україна може обирати, де вона хоче встановити мир. Ми зробимо все можливе, щоб підтримати їх. Зі свого боку, я хочу відкинути Путіна не лише до передлютневих рамок. Він незаконно вторгся в Крим, він незаконно вторгся до Донецька, і він повинен дотриматися міжнародного права і врешті-решт піти з України".

На тих же слуханнях парламентар Бен Бредшоу попросив Уоллеса прокоментувати пропозицію колишнього верховного головнокомандувача об'єднаних сил НАТО в Європі генерала Філіпа Бридлава про введення військ країн НАТО в західні та північні області України для створення передової бази постачання українських військ зброєю. Бредшоу додав, що це може призвести до вивільнення українських сил для боротьби з російськими окупантами на півдні та сході. "Це безперечно правильна пропозиція", — відповів Уоллес і наголосив, що "Україна сама має вирішити, кого вона хоче запросити на свою територію і для яких цілей".

А його заступник Джеймс Гіппі в інтерв'ю Times Radio заявив, що Україна має повне право завдавати ударів по цілям у Росії за допомогою зброї, поставленої Великобританією. "Це цілком законно для України — націлюватися на об'єкти в Росії, щоб порушити логістику", бо інакше, якби логістика російських військ не була порушена, вона "безпосередньо сприяла б смертям і кривавій бійні на українській землі".

Зрозуміло, всі ці перспективи викликають лють у Кремлі: і наші удари по об'єктах на території Росії, і введення на наше прохання військ країн НАТО в наші західні та північні області, і наше бажання звільнити всю свою територію, включаючи Донбас і Крим. Певно, усе це не імпровізація Лондона. Швидше, це те, що зараз обговорюють Лондон і Вашингтон. І Київ.