Хартія стратегічного партнерства США – Україна

10 листопада 2021 року

Преамбула

Сполучені Штати Америки та Україна:

1. Підтверджують важливість їх відносин як друзів і стратегічних партнерів, заснованих як на наших спільних цінностях, так і на спільних інтересах, включаючи відданість Європі, яка є цілісною, вільною, демократичною та перебуває в мирі. Наголошують, що стратегічне партнерство, яке існує між нашими двома державами, є надзвичайно важливим для безпеки України та Європи в цілому.

2. Підкреслюють, що їх партнерство ґрунтується на спільних демократичних цінностях, повазі до прав людини та верховенства права, а також відданості втіленню Україною глибоких і всеохоплюючих реформ, необхідних для повної інтеграції до європейських та євроатлантичних інституцій з метою забезпечення економічного процвітання свого народу.

3. Відзначають суттєвий прогрес України у покращенні її демократії, а також відданості продовженню демократичних реформ, які мають вирішальне значення для просування демократії в усій Східній Європі.

4. Підкреслюють непохитну відданість суверенітету, незалежності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим та територіальні води, в умовах триваючої російської агресії, яка загрожує миру та стабільності в регіоні та підриває заснований на правилах глобальний порядок.

5. Заявляють про свою рішучість поглиблювати стратегічне партнерство шляхом розширення двостороннього співробітництва в політичному, безпековому, оборонному, економічному, енергетичному, науковому, освітньому, культурному, гуманітарному напрямках та сфері розвитку.

6. Підтверджують зобов’язання Президентів Байдена та Зеленського щодо зміцнення стратегічного партнерства між Україною та США від 1 вересня 2021 року.

7. Мають намір використовувати Комісію стратегічного партнерства, її робочі групи та інші двосторонні механізми для максимальної реалізації потенціалу нашої співпраці та подолання викликів, окреслених у цій Хартії.

Розділ I: Принципи співробітництва

Ця Хартія заснована на основних принципах і переконаннях, які поділяють обидві сторони:

1. Підтримка суверенітету, незалежності, територіальної цілісності та непорушності кордонів один одного є основою наших двосторонніх відносин.

2. Наша дружба та стратегічні відносини походять з нашого фундаментального взаємного розуміння та усвідомлення спільного переконання в тому, що демократія та верховенство права є головними гарантами безпеки, процвітання та свободи.

3. Співпраця між демократіями в галузі оборони та безпеки є основою для ефективного реагування на загрози миру та стабільності.

4. Сильна, незалежна та демократична Україна, здатна захищати свій суверенітет і територіальну цілісність та сприяти регіональній стабільності, робить внесок у безпеку та процвітання не лише народу України, а й цілісної, вільної, демократичної та мирної Європи.

Розділ II: Безпека та протидія російській агресії

Сполучені Штати та Україна поділяють життєво важливі національні інтереси щодо сильної, незалежної та демократичної України. Зміцнення спроможності України захищатися від загроз її територіальній цілісності та поглиблення інтеграції України до євроатлантичних інституцій є взаємопов’язаними пріоритетами.

Сполучені Штати визнають унікальний внесок України в нерозповсюдження ядерної зброї і роззброєння та підтверджують свої зобов’язання згідно з “Меморандумом про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї” (Будапештський меморандум) від 5 грудня 1994 року.

Керуючись Декларацією Північноатлантичної ради на Бухарестському саміті НАТО від 3 квітня 2008 року та, як було підтверджено в Комюніке Брюссельського саміту Північноатлантичної ради НАТО від 14 червня 2021 року, Сполучені Штати підтримують право України самостійно визначати свій майбутній зовнішньополітичний курс без стороннього втручання, в тому числі щодо прагнення України приєднатися до НАТО.

1. Сполучені Штати та Україна мають намір продовжити низку важливих заходів для запобігання зовнішній прямій та гібридній агресії проти України та притягнути Росію до відповідальності за агресію та порушення міжнародного права, включаючи захоплення та спробу анексії Криму та керований Росією збройний конфлікт в окремих районах Донецької та Луганської областей України, а також продовження зловмисної поведінки. Сполучені Штати мають намір підтримувати зусилля України щодо протидії збройній агресії, економічним та енергетичним порушенням, а також зловмисної кіберактивності з боку Росії, у тому числі шляхом збереження санкцій проти чи пов’язаних з Росією та застосування інших відповідних заходів до відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

2. Сполучені Штати не визнають і ніколи не визнають спробу анексії Криму Росією та ще раз підтверджують повну підтримку міжнародних зусиль, у тому числі у Нормандському форматі, спрямованих на врегулювання дипломатичним шляхом збройного конфлікту, керованого Росією, у Донецькій та Луганській областях України на основі поваги до міжнародного права, зокрема Статуту ООН. Сполучені Штати підтримують зусилля України використовувати Кримську платформу для координації міжнародних зусиль з подолання гуманітарних і безпекових наслідків російської окупації Криму, відповідно до Спільної декларації Кримської платформи.

3. Сполучені Штати та Україна прийняли Стратегічну оборонну програму 2021 року за основу поглибленого співробітництва між США та Україною у сфері оборони та безпеки та мають намір працювати над просуванням спільних пріоритетів, включаючи впровадження реформ оборони та оборонної промисловості, поглиблення співпраці в таких сферах, як безпека Чорного моря, кіберзахист та обмін розвідувальними даними, а також протидія російській агресії.

4. Сполучені Штати та Україна є ключовими партнерами у ширшому Чорноморському регіоні та прагнуть поглибити співпрацю з союзниками та партнерами у Чорному морі для забезпечення свободи судноплавства та ефективної протидії зовнішнім загрозам та викликам у всіх сферах.

5. Сполучені Штати залишаються відданими у допомозі Україні у поточних реформах оборони та безпеки та продовженні активної підготовки та навчань. Сполучені Штати підтримують зусилля України щодо максимального підвищення статусу як партнера НАТО з розширеними можливостями для покращення взаємосумісності.

6. Україна має намір продовжувати посилення демократичного цивільного контролю над збройними силами, реформувати Службу безпеки та модернізувати процеси оборонних закупівель для досягнення євроатлантичних прагнень.

7. Сполучені Штати та Україна підкреслюють важливість тісної співпраці в рамках міжнародних інституцій, включаючи Організацію Об’єднаних Націй, ОБСЄ та Раду Європи, та мають намір примножити зусилля у пошуку нових підходів та розробці спільних дій для запобігання спробам окремих держав знищити заснований на правилах міжнародний порядок і примусово переглянути міжнародно визнані державні кордони.

8. Сполучені Штати та Україна мають намір підтримати притягнення до відповідальності винних у порушеннях прав людини на тимчасово окупованих Росією територіях України та підтримати звільнення політичних в’язнів і заручників, які утримуються на цих територіях. Сполучені Штати мають намір продовжувати підтримувати неупереджені кримінальні розслідування, які проводять підрозділи з розслідування воєнних злочинів при Офісі Генерального прокурора.

9. Сполучені Штати мають намір і надалі допомагати Україні в наданні гуманітарної підтримки людям, які постраждали або переміщені внаслідок керованого Росією збройного конфлікту в Донецькій та Луганській областях, оскільки Уряд України збільшує надання життєво необхідної допомоги у вигляді продуктів харчування, притулку, безпечної питної води та захисту для найбільш уразливих верств населення, у тому числі людей похилого віку.

10. Сполучені Штати залишаються відданими посиленню спроможності України забезпечувати безпеку та охороняти свої кордони, а також посилювати обмін інформацією та співпрацю з правоохоронними органами для протидії міжнародній злочинній та терористичній діяльності, включаючи торгівлю людьми, зброєю та наркотиками.

11. Сполучені Штати та Україна є відданими боротьбі з розповсюдженням зброї масового ураження та захищати передові технології шляхом дотримання міжнародних стандартів нерозповсюдження, посилення та ефективного впровадження режимів експортного контролю та партнерства для управління технологічними ризиками, що виникають.

12. Сполучені Штати та Україна залишаються відданими подальшому розвитку партнерства у сфері кібербезпеки, протидії гібридним загрозам, боротьбі з поширенням дезінформації, одночасно підтримуючи свободу слова та зміцнюючи інфраструктуру кібербезпеки України.

Розділ ІІІ: Демократія і верховенство права

Сполучені Штати та Україна пов’язані загальнолюдськими цінностями, які об’єднують вільних людей світу, зокрема, поваги до демократії, прав людини та верховенства права. Зміцнення верховенства права, сприяння реформуванню правової системи та правоохоронних структур, а також боротьба з корупцією є вирішальними для добробуту України та її народу.

1. Сполучені Штати визнають прогрес, досягнутий Україною у зміцненні своїх демократичних інститутів, і вітають важливі кроки, зроблені Україною для розвитку ефективної національної системи правосуддя і боротьби з корупцією. Сполучені Штати та Україна визнають необхідність подальшої реалізації всеохоплюючої програми реформ для продовження трансформації країни та забезпечення світлого майбутнього для всіх людей в Україні.

2. Сполучені Штати мають намір і надалі підтримувати курс України на посилення боротьби з корупцією, в тому числі через незалежні ЗМІ та журналістику, а також через розширення можливостей інституцій, які протидіють корупції, розслідують корупційні справи, порушують відповідні судові справи та виносять вироки, задля зміцнення віри у верховенство права та побудови конкурентоспроможної економіки, а також забезпечення повного інтегрування України в європейські та євроатлантичні структури.

3. Сполучені Штати визнають прогрес України у здійсненні реформ, у тому числі кроки вперед у реформах системи оборони та оборонної промисловості, створення незалежних антикорупційних інституцій, земельної реформи, реформі місцевого самоврядування та децентралізації, а також діджиталізації. Сполучені Штати мають намір продовжувати підтримку подальших реформ правоохоронної галузі та правосуддя відповідно до найкращого міжнародного досвіду, щоб зміцнити довіру суспільства до інституцій, відповідальних за утвердження верховенства права в Україні.

4. Сполучені Штати та Україна мають намір й надалі тісно співпрацювати у сфері поширення історичної правди, у тому числі підвищення обізнаності громадськості про Голодомор 1932-1933 років в Україні, та про інші антигуманні злочини, скоєні в України та проти неї в минулому.

5. Сполучені Штати та Україна підтверджують важливість виявлення поваги до прав людини та основоположних свобод відповідно до міжнародних зобов’язань і обов’язків, а також боротьби з расизмом, ксенофобією, антисемітизмом і дискримінацією, у тому числі проти ромів і членів спільноти ЛГБТІК+.

6. Сполучені Штати та Україна поділяють бажання зміцнювати міжлюдськісні зв’язки та розширювати культурні, освітні та професійні обміни, які сприяють інноваціям, науковим дослідженням, підприємництву і підвищують взаєморозуміння між обома народами.

Розділ IV: Економічна трансформація

Сполучені Штати та Україна мають намір розширити співпрацю для підтримки економічних реформ, створення нових робочих місць, прискорення економічного зростання, підтримки зусиль у рамках Американо-української Ради з торгівлі та інвестицій задля розширення доступу до ринку товарів та послуг і покращення інвестиційного клімату, у тому числі шляхом забезпечення посиленого захисту інтелектуальної власності. Продовження ухвалення та здійснення реформ в Україні мають істотне значення для того, щоб її економіка працювала для всіх її людей. Сполучені Штати підтримують амбітний план трансформації економіки України, спрямований на реформування та модернізацію її ключових галузей, а також сприяння інвестиціям. Україна і Сполучені Штати визнають необхідність підвищення рівня енергетичної безпеки України та здійснення невідкладних дій для подолання проблем, пов’язаних зі зміною клімату, за допомогою стійких, ефективних та довготривалих політичних рішень, які підкріплюються поточною реформою корпоративного управління.

1. Сполучені Штати та Україна мають намір зміцнювати економічні та торговельні зв’язки, сприяти лібералізації умов торгівлі та полегшувати доступ до ринків товарів і послуг. Сполучені Штати мають намір підтримати зусилля України зі створення надійного інвестиційного середовища, що базується на принципах верховенства права, справедливої судової системи, транспарентності, поваги до прав працівників, інновацій та діджиталізації, а також надійного захисту інтелектуальної власності.

2. Україна зобов’язується приділяти першочергове значення зусиллям з реформування корпоративного управління на своїх державних підприємствах і в банках, які мають на меті сприяти стійкому і всеохоплюючому економічному зростанню української економіки, та двостороннім американо-українським економічним відносинам. Сполучені Штати мають намір продовжувати співпрацю з Україною в цьому напрямку. Сполучені Штати також мають намір розширити підтримку ініціатив з приватизації, співпрацювати з Україною над створенням умов для залучення американських інвестиції в такі проекти, підтримуватиме розвиток приватного сектору та посилюватиме нагляд за фінансовим сектором.

3. Сполучені Штати залишаються вірними курсу підтримки енергетичної безпеки України і мають намір підтримувати зусилля України стати енергетично незалежною, декарбонізувати свою економіку, скоротити державне регулювання своєї енергетичної галузі, диверсифікувати джерела постачання енергії, інтегруватися в енергосистему Європи, модернізувати свою атомну енергетику, забезпечити справедливу трансформацію вугільної галузі, а також перешкоджати Кремлю у використанні енергії у якості геополітичної зброї. Стратегічний діалог з питань енергетики та клімату покликаний сприяти цим зусиллям.

4. Сполучені Штати та Україна мають намір співпрацювати задля сприяння торговому партнерству між українськими та американськими компаніями для значного збільшення їх участі в економіках обох країн, зокрема, у проектах в енергетиці, сільському господарстві, інфраструктурі, транспорті, безпеці, охороні здоров’я, а також з особливим акцентом на діджиталізацію.

5. Сполучені Штати та Україна мають намір продовжувати співпрацю у дослідженні та використанні космічного простору в мирних цілях, а також у реалізації інших взаємовигідних ініціатив у рамках двостороннього науково-технічного співробітництва.

6. Сполучені Штати та Україна ще раз підтверджують необхідність зміцнення інфраструктури системи охорони здоров’я України та її здатності реагувати на пандемії, такі як COVID-19, та подолати їх. Сполучені Штати мають намір продовжувати пошук шляхів надання Україні допомоги для досягнення зазначених цілей.

Ця Хартія замінює Хартію про стратегічне партнерство між Сполученими Штатами Америки та Україною, підписану у Вашингтоні 19 грудня 2008 р. Сполучені Штати та Україна мають намір переглядати цю Хартію кожні десять років або раніше, якщо обидві сторони вважатимуть, що вона потребує змін.

Вчинено у м. Вашингтон 10 листопада 2021 року, англійською та українською мовами.

За Україну За США
Міністр закордонних справ України Державний секретар США
Дмитро Кулеба Ентоні Блінкен
Джерело:
https://mfa.gov.ua/news/hartiya-strategichnogo-partnerstva-ukrayina-ssha
https://ua.usembassy.gov/uk/u-s-ukraine-charter-on-strategic-partnership/